Menu

Vyzkoušejte oranžové víno.

27.4.2023 - Zboží

                Oranžová vína pocházejí z Gruzie. Zde se víno po tisíciletí tradičně vyrábělo v takzvaných „kvevri“. „Kvevri“ jsou ohromné hliněné nádoby o obsahu i několik tisíc litrů. Do těchto hliněných nádob vinaři nalili šťávu z rozšlapaných hroznů včetně slupek a to vše nechali po několik měsíců macerovat. Aby byla zajištěna stálá teplota, byly „kvevri“ zakopané hluboko v zemi.                V Gruzii se výroba oranžových vín podle tohoto postupu a tradice dosud dochovala v oblasti Kachetie, a proto se tyto starobylé gruzínské technologie označují také jako „kachetinské“. 

                Pro svoji zajímavou barvu, buket a kvalitu, se obliba oranžových vín dostala i za hranice své domoviny. Nyní oranžová vína pozvolna dobývají svět. Ani v jiných zemích se však nejedná o úplnou novinku, dle historických nálezů se před mnoha tisíci lety víno takto zpracovávalo zcela běžně, ovšem postupem času tato technologie upadla do zapomnění.

Nyní z „kachetinské technologie“ vychází biodynamické vinařství, vinaři autentisté a rovněž někteří biovinaři. Výrobou oranžových vín se zabývají např. ve Slovinsku, v Itálii a Rakousku, ale už i u nás na Moravě. Zde se první oranžové víno objevilo teprve před několika lety. Ovšem stále se nejedná o příliš obvyklý nebo rozšířený typ vína. Naopak jde stále o žhavý hit, kterému odpovídá i jeho vyšší cena. Láhev kvalitního oranžového vína pořídíte zhruba za 600,– Kč, levnější začínají zhruba na polovičce. Za tuto cenu ovšem pořídíte kvalitní víno zajímavé chuti i vůně, vyrobené podle tradice a samozřejmě bez chemie. I proto oranžová vína vyhledávají především labužníci,  biospotřebitelé a znalci vín.

                Oranžová vína jsou takovým protipólem vín růžových. Růžová vína se připravují z modrých hroznů určených pro výrobu červených vín  a technologicky se zpracovávají jako bílá vína – tedy krátkou macerací hroznů. Oranžová vína se naproti tomu připravují z bílých odrůd hroznů, ale naopak dlouhou macerací. Teprve potom se surovina lisuje a stáčí bez dalších úprav a filtrace, přímo do lahví. Pro výrobu oranžových vín jsou vhodné odrůdy rulandské šedé, chardonnay nebo sauvignon.

                Oproti označení, nemusí být barva vína vždy sytě oranžová. Někdy je jeho barva spíše temně žlutá, zrzavá, ryšavá, nebo má tóny starého zlata či mědi. Kromě barvy, překvapí oranžové víno i svojí vůní a chutí. V oranžových vínech nalezneme tóny sušeného ovoce, sušených květin, pomerančů a oříšků. Oranžová vína jsou těžká a hutná, jejich chuť je hodně výrazná a silná, znalci rozpoznávají až slané a umani tóny. Před podáváním vína tohoto typu, je tedy rozhodně nutné, nechat otevřenou lahev předem „vydýchat“. Kromě barvy se, ale i chuť vína může lišit, určitě však bude zajímavá a netradiční. Takže až se příště budete rozhodovat jaké víno si dát, zapomeňte jednou na obligátní červené, nebo bílé, ale rozhodně ochutnejte oranžové. Na zdraví!