Menu

Trápí vás nachlazení? Dejte si slivovici!

12.11.2019 - Zboží
Trápí vás nachlazení? Dejte si slivovici!

V Čechách se alkoholu opravdu daří. Nejenže se můžeme chlubit jedním z nejlepších piv na celém světě ale také poměrně dobrým a kvalitním vínem. Tuto trojici skvěle doplňuje nápoj trošku tvrdšího rázu, kterým je slivovice. Narazit na ni můžete také u našich sousedů na Slovensku, v Polsku, a dokonce i na Balkáně. Nejlepší je ale jistě u nás.

Ne nadarmo se říká, že právě ona je jedním z nejlepších léků na všemožné bolístky. Tímto pravidlem se řídili již naši pradědečkové a prababičky, která na její účinky nedali rozhodně dopustit. Nejlepší se v kombinaci s medem, a to hlavně v případě nachlazení, které po této medicíně, vezme zaručeně nohy na ramena.
košík švestek

Jak jistě všichni víte, vyrábí se z ovoce, kterým není nic jiného než švestky. Její samotná výroba není žádným velkým oříškem. První fází je sesbírání zralých krásně fialových švestek, které se nechají po dobu přibližně šesti týdnů kvasit. Někdy se přistupuje také k vypeckovávání, to ale záleží na tom, jak ji máte rádi, protože i tato může se zdát maličkost, se výrazně podepisuje na chuti konečného destilátu. Po uplynutí šesti týdnů máme tedy kvas, který se následně zpracovává v pálenicích při teplotě okolo 80°C. V této fázi totiž dochází k oddělování alkoholu, který se ochladí a odkapává. V této fázi se ale ještě nejedná o slivovici, kterou byste si již mohli odnést domů a nalévat návštěvám. K destilaci totiž musí dojít nejméně dvakrát. Kvalitní slivovice by rozhodně neměla obsahovat přidaná dochucovadla, cukr nebo třeba líh.
nalévání slivovice

Opravdu luxusní slivovice by měla mít obsah alkoholu okolo 45-55 %. Chuť by měla být jemná a měly by v ní jít cítit švestky nikoli pecky nebo jakákoli jiná nežádoucí pachuť. Výborná je správně vychlazená a čirá. Někdy tomu tak ale být nemusí. Pokud se setkáte se slivovicí, která bude mít lehce nažloutlou až zlatavou barvu, nelekejte se, že se jedná o nějak závadnou nebo špatnou várku. Ve skutečnosti se jedná pouze o destilát, který svou chuť získával v dubových sudech, kde získal i svou barvu.