Menu

Co je pro nás dobré?

22.12.2018 - Zboží

Co jenom se toho u nás namluvilo o zdravém životním stylu a zejména o zdravém stravování! Kolik jsme si toho v tomto ohledu už vyslechli a… A kolikrát jsme se pak zachovali podle sebe. Tedy tím neideálním způsobem, kdy jsme upřednostnili kvantitu před kvalitou, respektive láci před vyšší cenou.
džbán mléka
Baštili jsme a navzdory údajným zlepšením stavu věcí dodnes baštíme nejednou těžko říci co vlastně. Protože to, co je laciné, nemůže být logicky plnohodnotné, žádný výrobce ani prodejce nejsou charitativními organizacemi, jež by nám prodávaly kvalitu hluboko pod cenou.
Tváříme se kupříkladu, že jíme maso. Ale víme my vlastně vůbec, kolik je masa v tom, co za maso nejednou pouze ze zvyku považujeme? Kolik je ho v takových výrobcích označovaných jako uzeniny?
kávový šálek a zrna
V kvalitních uzeninám by mělo být právě masa maximum. Masa, nikoliv sóji nebo lecjakých jiných náhražek, které činí tyto produkty lacinějšími. Současně by v uzeninách mělo být co nejméně oněch éček, jimiž jsme nejednou tu více a tu méně oprávněně strašeni. A ani tím to ještě nekončí, protože takové uzeniny by nejednou měly obsahovat masa nejen dost, ale také ve správném poměru mas různých druhů.
Mléčné výrobky, jak praví, by neměly obsahovat želatinu ani škrob, respektive jiná dochucovadla. Měly by v nich být i dostatečně četné tělu prospěšné mikroorganismy a zároveň by tyto produkty měly mít i patřičnou konzistenci. Protože i když je něco vyrobené z tekutého mléka, neměla by to být jen řídká břečka, budící dojem, že byl místo krávy podojen vodovodní kohoutek.
uzená šunka
A co takový čaj nebo káva? Na těch by se toho zase až tolik nemělo dát ošidit, jenže opak je nejednou pravdou. Instantní čaje, to jsou nejednou hlavně cukr, barviva a aromata a ke skutečnému čaji to sotva přičichlo, v čajích sáčkových a sypaných zase může být semleto kromě čaje i kdo ví co. Stejně jako je nejednou leccos vydáváno za kávu, s níž to má společnou nanejvýš tak barvu.
A zatímco by ve sladkých pomazánkách měly být hojně zastoupeny oříšky a kakao, zkuste si vsadit, kolik v nich najdete naopak tuků, cukrů a palmového oleje!
Někdy bychom měli číst návody na etiketách, abychom věděli, co to vlastně konzumujeme, někdy to ale ani z těchto nezjistíme. A zlomyslně se dá podotknout, že je to tak kolikrát možná i lepší. Co totiž oči nevidí, to srdce neželí.
Ale želet by mělo. Protože na imitacích kvalitního jídla sice nějakou tu korunu ušetříme, jenže až nám jednou naše zdraví vystaví účet…