Menu

Big Ben nebo Alžbětina věž?

13.6.2019 - Cestování

Město, ležící na jihovýchodě Velké Británie, Londýn, se řadí k nejdůležitějším městům světa. Žije zde přibližně 9 milionů lidí a navštíví ho každoročně více než 10 milionů turistů. Povětšině jsou to základní či střední školy, pro které je tento výlet jako praxe. Existuje tu návštěva rodin, kdy studenti jsou rozděleni do domácností a přespávají u nich. Díky tomu ukáže student komunikační schopnost se dorozumět s rodilým mluvčím či poznat tradice anglických rodin – třeba jako pití čaje či tradiční snídaně.
Památkou, kvůli které do Londýna zavítá nespočetně turistů, se nazývá Big Ben.
londýnský big ben
Big Ben je hodinová věž, která je součástí Westminsterského paláce. Právě jméno „Big Ben“ neboli Velký zvon je celosvětově používáno, avšak ne každý ví, že je to pouze přezdívka hlavního a největšího zvonu nacházejícího se uvnitř věže. Věž se tedy nazývá Alžbětina věž. Toto pojmenování získala s událostí šedesátého výročí vlády Alžběty II.
V Londýně se také nachází most přes řeku Temži, nazývá se Tower Bridge. Stavba trvala osm let a most pochází z viktoriánské doby, proto je tato památka řazena mezi rarity.
tower bridge v noci
Je to nejen silniční a pěší doprava přes řeku, ale i zvedací most, který umožňuje lodní dopravu. V současnosti můžeme uvnitř věží spatřit dobové fotografie či si prohlédnout parní strojovny.
Dalším navštěvovaným místem je ulice Oxford street. Je to nejznámější ulice světa, v které najdeme nespočetně značkových obchodů. O Vánocích je ulice zdobena světelnými řetězy. Světla rozsvítí vybraná celebrita v polovině listopadu a výzdoba zůstane až do 6. ledna. Je to dlouhodobá tradice, která pochází už z roku 1959. V současné době je událost velmi sledovaná a u rozsvícení se objevili osobnosti jako Cliff Richard, Ema Watson či Spice Girls.
londýnské oko
Londýn a celá Velká Británie mají samozřejmě hodně světově významných památek a bylo by na dlouho se zmínit o všech. Přidám tedy ještě místa na výlet jako je Trafalgarské náměstí, Buckinghamský palác či komplex menhirů a kamenných kruhů známý jako Stonehenge.
Doporučila bych vám tedy navštívit Londýn a jeho památky nejen z hlediska kultury, ale i kvůli atmosféře a milému anglickému obyvatelstvu.