Menu

Jak se správně vyspat

27.4.2023 - Životní styl

Dnes se snad každý z nás se věnuje zdravé stravě, sportu, nebo tomu, jak chodíme oblečení, ale také například vybavení domácnosti. Zapomínáme však na to nejdůležitější. Na správný a dostatečný spánek. Vždyť v ložnici trávíme čtvrtinu svého života. Je tedy na místě udělat vše pro to, aby tento čas byl dobře a kvalitně využit. Poradíme vám, jak na to.

·         Základem dobrého spaní je především dobře zvolená postel. Nezáleží tak ani na rámu postele, jako na správné velikosti postele, abychom se v noci nemačkali. Důležitý je také správný výběru matrace. Při výběru se určitě vyplatí věnovat velkou pozornost hned v několika směrech. Nejde jen o to, aby se nám matrace na první pohled líbila, je třeba si uvědomit, že na ní strávíme celou noc, a tak by měla mít požadované parametry, které nám zaručí kvalitní spánek.

·         Dobré je ložnici vymalovat světlými, teplými a tlumenými barvami. Vhodná je například béžová či krémová, nebo neutrální šedá a bílá. Naopak se vůbec nehodí oranžová, žlutá či červená. Křiklavé a tmavé barvy narušují spánek, a nejen že se při těchto barvách špatně usíná, ale ani ráno se nechce vylézat z postele.

·         Místnost, ve které spíme, by měla být orientována do klidné části domu, aby nás nerušil hluk.

·         Ani stísněný prostor nám k dobrému spánku nepomůže. Vhodné je zvolit místnost ke spaní prostornější, kde se budeme cítit dobře a uvolněně.

·         Nezapomeňte na osvětlení. Náš organismus přirozeně reaguje na svítání, proto se nám lépe vstává při rozbřesku než za úplné tmy. Ložnici je dobré vybavit dobrým lustrem, ale také čtecími lampičkami, které využijete večer před spaním s dobrou knihou v ruce.

·         Přetopená místnost nám tak nezaručí kvalitní spánek. Pro spaní je vhodnější chladnější ovzduší. A Než se uložíme ke spánku, je dobré místnost také řádně vyvětrat.

·         Na spánek bychom měli mít klid, a tak je dobré vyhnout se všem rušivým elementům. Citliví lidé mohou reagovat na slabá elektrická pole, která mohou vést k poruše spánku. Proto je dobré z ložnice odstranit všechny elektrospotřebiče, jako je například televize, počítač, ale také mobilní telefon.

·         Mnozí z nás si v ložnici zařídí malou pracovnu. To určitě není dobrý nápad, protože nás tak ze spaní mohou budit myšlenky na nedokončené úkoly. Myslete na to, že do ložnice se chodí jen a jen spát.